Joey van Koningsbruggen
Laat Je Horen!

Joey van Koningsbruggen

Joey van Koningsbruggen.

Joey van Koningsbruggen (1989) is een opkomende kunstenaar die gebruik maakt van verschillende technieken, zoals schilderkunst, grafisch ontwerpen en collagetechnieken. Hij woont en werkt in Amsterdam. Joey heeft niet de illusie dat hij met zijn kunst de wereld kan veranderen. Hij maakt het in de basis voor zichzelf, maar heeft ook graag dat zijn beschouwers ervan genieten. Zijn kunst heeft met andere woorden minder waarde als het niet gezien wordt.

Geïnspireerd door sociale media is Joey op een guerrilla-achtige manier bezig met het maken en verspreiden van selfies: de zelfportretten van nu. Selfies zijn foto’s die mensen van zichzelf maken, vaak door zelf de camera te hanteren, en online delen. Zelfportretten die iedereen kan maken dus, en die iedereen digitaal kan exposeren. Vanuit aandachtsgeilheid, of gewoon puur om jezelf te laten zien. Een digitale identiteit te creëren. De zucht naar roem kent geen financiële grenzen meer. Joey is gefascineerd door dit fenomeen en vergroot dit enigszins narcistische gegeven graag uit in zijn kunst. Het culturele fenomeen wordt vertaald naar een visueel aantrekkelijk beeld. Dit doet hij door de stad te gebruiken als zijn speelveld, zijn expositieruimte. De selfie wordt verheven tot icoon. Al ruim 240 van zijn selfies hangen verspreid door Amsterdam, maar ook Antwerpen en Keulen zijn al besmet met Joey’s zorgvuldig uitgesponnen web. Op sociale media gaat deze verspreiding verder, maar vanwege het vluchtige karakter van online geeft Joey de voorkeur aan offline.

Joey’s selfies en collages worden onder meer gemaakt op reclameborden. Reclameborden die Joey van straat haalt – ‘steelt’ zouden sommige mensen het noemen. Diefstal die volgens hem echter niet schadelijk is voor de samenleving, omdat Joey alleen reclame-uitingen van multinationals gebruikt. Geïnspireerd door street artist Banksy vindt Joey dat alles wat op straat te vinden is van iedereen is. Het is immers openbare ruimte. Dit geeft Joey het recht om de borden mee naar huis te nemen en ze te vervormen. Er dus weer eigen kunstwerken van te creëren. Kunstwerken waarin de oorspronkelijke functie echter wel zichtbaar blijft – het zijn slechts nieuwe versies.

Naast zijn werk als beeldend kunstenaar beheert Joey de succesvolle website Verhaaltje voor de dorst, waarop jonge schrijvers korte en originele erotische verhalen publiceren.

Tekst: Anne Jacobsen

Pagina delen:

Oudegracht 36
3511 AP Utrecht
030 - 231 0377
info@kargadoor.nl

webdesign » SPRANQ