Politiek Cafe: Ontgroei, cooperaties en de stad
Laat Je Horen!

Politiek Cafe: Ontgroei, cooperaties en de stad

WO 25 JAN 2023 om 19:30 uur tot 23:00

POLITIEK CAFÉ: ONTGROEI, COÖPERATIES EN DE STAD

Aanmelden kan hier! 

Blindstaren op economische groei resulteert in verspilling van materialen, gebrek aan vrije tijd en bovenal het overschrijden van de planetaire grenzen. Méér economische groei, of groene groei, gaat de huidige klimaatcrisis niet oplossen – we moeten het idee van groei durven loslaten. Op welke manier kan 'ontgroei' lokaal vormgegeven worden? En welke rol spelen coöperaties hierbij? Een avond over ontgroei, coöperaties en de stad.

Hoe zo’n wereld van ontgroei (of postgroei) eruit zou kunnen zien en welke voordelen een transitie naar ontgroei ons zou kunnen brengen, beschrijft Paul Schenderling in zijn boek Er is leven na de groei (oktober 2022). Hij zal de ideeën uit zijn boek komen presenteren op deze avond.

Postgroei gaat over veel meer dan alleen vergroening. Het is een nieuw verhaal voor Nederland, een ambitieus, wetenschappelijk gefundeerd, waardengedreven, sociaal en realistisch verhaal. Postgroei draait om het verleggen van de focus van kwantitatieve groei (consumptie- en bbp-groei) naar kwalitatieve groei (groei van kwaliteit van leven). Schenderling benadrukt in zijn boek het belang van coöperaties in de transitie naar postgroei en hij beschrijft wat er op lokaal niveau mogelijk is.

Na een korte lezing van Schenderling zullen we in een panelgesprek de link tussen ontgroei en coöperaties verder onderzoeken. We focussen daarbij op de stad, in het bijzonder op Utrecht. Aan het panelgesprek zullen dan ook coöperaties uit Utrecht deelnemen om vanuit hun praktijkervaring bij te dragen aan de discussie.

Inloop vanaf 19.30 uur
Borrel vanaf 21 uur

 
 
 
Pagina delen:

Oudegracht 36
3511 AP Utrecht
030 - 231 0377
info@kargadoor.nl

webdesign » SPRANQ