Film & debatavond: Anitmilitarisme toen, Klimaatacties nu
Laat Je Horen!

Film & debatavond: Anitmilitarisme toen, Klimaatacties nu

VR 20 JAN 2023 om 19:30 uur tot 22:00

Aanmelden kan via deze link

Op 20 januari organiseren Extinction Rebellion Utrecht, Amelisweerd Niet Geasfalteerd en OnkruitVergaat niet een film- en debatavond over het nut, de noodzaak en persoonlijke consequenties vandirecte, burgerlijk ongehoorzame actie. De avond vindt plaats in de Kargadoor en wordt geleid door Willem de Haan.

Actiegroepen als Extinction Rebellion en Amelisweerd Niet Geasfalteerd voeren actie tegen deklimaatverandering en de aantasting van het milieu die een bedreiging vormen voor het voortbestaanvan de aarde. Zij kiezen voor directe actie met een hoge persoonlijke opoffering.

De anti-militaristische actiegroep Onkruit baarde in de jaren 80 veel opzien met directe acties tegen hetleger en het militarisme; de groep ontstond vanuit de totale dienstweigering, zo’n 75 jongeren verdwenenmet hun weigering voor een jaar in de gevangenis.

Op de debatavond wordt met huidige actievoerders en actievoerders van weleer een gesprek gevoerdover de motieven en welke actiemiddelen het meest effectief zijn. Ook de dilemma’s komen aan de orde, zoals: het belang van een radicale voorhoede en het gevaar om je te vervreemden van de bredebeweging en hoe hou je het vuur brandend.

Onder leiding van oud-totaalweigeraar en freelance journalist Willem de Haan gaan de aanwezigeactievoerders met elkaar en met de bezoekers in gesprek. Een wetenschapster van de UniversiteitUtrecht die promoveert op directe actievormen wordt gevraagd een bijdrage te leveren vanuit dewetenschap.

Voorafgaand aan het debat wordt de film gedraaid van Onkruit vergaat niet*. De film toont actiebeelden van Onkruit en totaalweigeraars in de jaren 80 en van Extinction Rebellion nu en interviews met betrokkenen van toe en nu. Heel actueel laat de film ook actiebeelden zien van Just Stop Oil en een interview met Wouter Mouton uit Brugge die zich o.a. heeft vastgelijmd aan het Meisje met de parel in het Mauritshuis.

* De film is gemaakt door de onafhankelijke filmmakers Huib Schoonhoven en Karen Kuiper, met medewerkingvan de freelance journalisten Jacqueline Maris en Marnix Koolhaas.

 

 

 

Pagina delen:

Oudegracht 36
3511 AP Utrecht
030 - 231 0377
info@kargadoor.nl

webdesign » SPRANQ