Documentaire: De geschiedenis van De Platoschool
Laat Je Horen!

Documentaire: De geschiedenis van De Platoschool

MA 10 OKT 2022 om 20:00 uur tot 23:00

De ongelofelijke geschiedenis van ‘De Platoschool’:
Hoe een Amsterdamse basisschool met spirituele idealen werd aangeklaagd en uiteindelijk de deuren moest sluiten.

In 1983 werd in Amsterdam de Platoschool opgericht, een basisschool voor ouders die voor hun kinderen meer wilden dan alleen rekenen en taal. De oprichters van de Platoschool hadden grote idealen. Idealen waar de ouders van documentairemaakster Yara Hannema voor vielen. De kinderen zouden uitgroeien tot bijzondere mensen met een hoog bewustzijnsniveau. Maar de leraren draafden door in hun striktheid en discipline. Er werd geslagen en misbruik gemaakt van autoriteit. De school kwam in opspraak en moest in 2002 de deuren sluiten.Over de documentaire
Yara Hannema is een kind van de Platoschool. Een Amsterdamse basisschool die in 1983 werd opgericht door mensen met bijzondere spirituele en filosofische idealen. De leerlingen leerden er ondermeer Sanskriet, Indiase dans en filosofie; met de bedoeling “het kweken van een hoger bewustzijn”. Zijn dit soort idealen een goede basis voor het onderwijs? Dertien jaar na de oprichting kwam de school in opspraak omdat kinderen er geslagen werden. Leraren werden hiervoor veroordeeld en uiteindelijk moest de school haar deuren sluiten.

In deze documentaire maakt Yara Hannema een reconstructie van de gebeurtenissen op de Platoschool met behulp van gesprekken met oud-leraren, leerlingen en haar ouders. Yara onderzoekt wat er mis is gegaan. Hoe kan een school die uit idealisme is gesticht zo ontsporen? Yara beschikt over een groot en rijk archief van video- en fotomateriaal die de kijker terugneemt naar de dagen van de Platoschool. Door te kijken naar de geschiedenis van de ontspoorde idealen van de Platoschool hoopt Yara met deze film ook bij te dragen aan het debat over ‘bijzonder onderwijs’ in Nederland. Is het wel zo’n goed idee dat iedereen in Nederland zijn eigen school kan oprichten?

Na de vertoning is er ruimte voor dialoog over dit onderwerp samen met Yara Hannema en Wieteke Snijder, een van de personages in de documentaire.

De documentaire zal te zien zijn op maandag 10 oktober vanaf 20:00

Entree is gratis, maar er dient een kaartje gereserveerd te worden:
https://www.eventbrite.com/e/documentaire-de-geschiedenis-van-de-platoschool-tickets-422304452987 

Een productie van BNN/VARA en Hollandse Helden.
Mede mogelijk gemaakt door het CoBo Fonds.
Pagina delen:

Oudegracht 36
3511 AP Utrecht
030 - 231 0377
info@kargadoor.nl

webdesign » SPRANQ