'Worden wie ik ben' - boekpresentatie over transgenders
Ruimte voor initiatief en overleg

'Worden wie ik ben' - boekpresentatie over transgenders

DO 15 DEC 2016 om 17:15 uur

Veel mensen vinden de wens om van geslacht te veranderen schandelijk of bizar. Dit leidt ertoe dat transgenders op weerstand stuiten en vaak worden gepest en/of gediscrimineerd. Özden Karababa sprak en fotografeerde een aantal van hen voor haar boek ‘Worden wie ik ben’ (ISBN 978-90-826087-0-0, € 19,95, 56 pagina's, paperback). Tijdens de presentatie zal een aantal ervaringsdeskundigen het woord voeren. Ook zal er gelegenheid zijn om persoonlijk kennis te maken met diverse geïnterviewden.

Özden: “Na elk interview voelde ik me bevoorrecht om met deze mensen kennis te kunnen maken. Hun verhalen raakten me diep. Ze hebben ingestemd om hun bijzondere verhalen met mij en via mij met de lezers te delen. Ik hoop dat deze verhalen zorgen voor meer respect voor elkaar. Accepteer iedereen als mens zoals je zelf als mens geaccepteerd wilt worden.” In ‘Worden wie ik ben’ boek maakt de lezer kennis met tien bijzondere en tegelijk heel gewone personen. Sommigen zien eruit als een man, anderen als een vrouw, bij weer anderen is het niet helemaal duidelijk. Maakt dat wat uit? Uiteindelijk wil iedereen gewoon zichzelf zijn. “Dat geeft zoveel kracht.” Özden Karababa laat in haar boek zien hoe breed het scala aan transgenders is: mannen, vrouwen, jong, oud en uit verschillende culturen, maar ook hoe hun standpunten en gevoelens verschillen. ‘Worden wie je bent’ kan bovendien  een vraagbaak zijn waarin transgenders en andere belangstellenden informatie kunnen vinden over instanties, netwerken en groepen die hulp en informatie kunnen verschaffen.

Fotografe Özden Karababa (1972) is geboren in Istanbul  en woont sinds 2007 in Nederland. Zij verzorgde in 2015 de foto-expositie 'Inside Out'. Daarin werd het verhaal verteld van Robin, die de transitie van meisje naar jongen onderging. Voor dit project heeft ze de jonge transgender drie jaar lang gevolgd. In deze periode ontmoette zij veel transgender personen en hoorde hun verhalen. Zo leerde ze dat ook in de wereld van transgender mensen grote verschillen bestaan en dat geen mens hetzelfde is. Ze besloot een vervolg te maken in de vorm van een fotoboek waarin tien verschillende transgender personen in beeld worden gebracht en ieder hun eigen verhaal vertellen.

PROGRAMMA
17.15 uur Ontvangst
17.30 uur Presentatie boek door Özden Karababa
17.40 uur Sprekers: Thomas Wormgoor (Stafmedewerker bij Transvisie Zorg/PsyQ), Eveline van den Boom (voorzitter patiëntenorganisatie Transvisie) en Evert van der Veen (voorzitter COC Midden Nederland)
18.15 uur Panelgesprek met Gio, Sherry, Arlin, Joy en Lucas, allen geïnterviewd in het boek
18.45 uur Napraten met borrel
Wilt u zo vriendelijk zijn om uw komst te bevestigen? Dat kan via e-mail naar ozdkar@gmail.com.

Thomas Wormgoor
Na zijn studie ontwikkelingspsychologie is Thomas Wormgoor in 1987 in transitie gegaan van vrouw naar man. Hij was aanvankelijk werkzaam bij Jeugdzorg. In 2005 werd hij coördinator van het landelijke project voor transgenders van de vereniging Humanitas. Dit leidde later tot de oprichting van een professionele zorginstelling voor transgenders en hun naasten: Transvisie Zorg, waarvan hij nu coördinator is.

Eveline van den Boom
Eveline is transvrouw en voorzitter van Patiëntenorganisatie Transvisie. Transvisie houdt zich bezig met de zorg voor transgenders, transseksuelen, genderzoekers en hun naasten. Eveline ziet het als een persoonlijke missie de transgenderzorg in Nederland verder te verbeteren. Haar eigen transitie werd begin 2016 gevolgd door het tv-programma 'Hij is een Zij' (KRO-NCRV), dat werd gepresenteerd door Arie Boomsma.

Evert van der Veen
Begon zijn werkzame bestaan als onderzoeker/docent bij de Werkgroep Homostudies van de Universiteit Utrecht. Evert is al sinds 1981 actief in de roze beweging in Utrecht. Hij was onder andere voorzitter van het MidZomerGracht Festival en de Adviescommissie LHBT-beleid van de Gemeente Utrecht. Sinds eind 2015 is hij voorzitter van COC Midden-Nederland.

'Worden wie ik ben' is mede mogelijk gemaakt dankzij steun van de Gemeente Den Haag en de Gemeente Utrecht.

De organisatie van deze boekpresentatie kwam mede tot stand dankzij Stichting Utrecht Gender Divers. Zij zetten zich in om de emancipatie van transgenders in Utrecht te bevorderen.

Aanvang: 17.15 | Entree: gratis

Pagina delen:

Oudegracht 36
3511 AP Utrecht
030 - 231 0377
info@kargadoor.nl

webdesign » SPRANQ